- Nu har regeringen presenterat sitt förslag till gymnasiereform. Nu erkänns handens kunskap och yrkeskunskap som lika viktig som teoretisk studieförmåga. Det sa Gudrun Brunegård, en av Kristdemokraternas representanter i SKL:s utbildningsberedning och vice ordförande i Barn och ungdomsnämnden i Vimmerby.
- Den nuvarande fokuseringen på teoretiska studier har skapat en utslagning av många unga, som skulle må bra mycket bättre av att få utveckla sin praktiska begåvning. Det förslag som nu presenteras innebär att det ska finnas 18 nationella program, som kan vara yrkesprogram eller högskoleförberedande.
- Inom ramen för yrkesprogrammen ska det också finnas en gymnasial lärlingsutbildning. Detta är något som Kristdemokraterna jobbat för i många år. Samtidigt ska alla elever på yrkesprogram ges möjlighet till grundläggande högskolebehörighet. Samarbetet mellan yrkesprogrammen och arbetslivet stärks också genom nationella programråd för de olika nationella yrkesprogrammen. Det tror jag är mycket positivt.
- Det förslag som regeringen nu för fram har mjukats upp i förhållande till utredarens förslag, som var mycket strama. För oss kristdemokrater har det varit viktigt med större frihet utifrån lokala behov på arbetsmarknaden, något som regeringen har lyssnat till. Det finns nu en tydlig struktur som medger lokal flexibilitet i form av särskilda varianter.
- I nuläget varierar kvaliteten på gymnasieutbildningar mycket mellan olika gymnasieskolor. Med det nya förslaget kommer det bli bättre och jämnare kvalitet oavsett var man studerar, genom att både nationella program och särskilda varianter ska kvalitetssäkras av Skolverket.
- Regeringens förslag om gymnasieexamen kommer att bidra till att göra den svenska gymnasieutbildningen lättare jämförbar med kanske framför allt andra EU-länder. Det kommer att underlätta för svenska ungdomar som vill studera utomlands.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar