I veckans nummer av Dagens Medicin (nr 15/09 onsdag 8 april) kan man läsa att Socialstyrelsen öppnar för att systematiskt screena ungdomar och unga vuxna för klamydia. Åldersgruppen 15-30 år nämns som möjlig målgrupp.
Den klamydiaepidemi som pågår är oroväckande på många sätt, vilket jag skrivit om tidigare Artiklar i ämnet finns på min hemsida www.kristdemokraterna.se/gudrunbrunegard.
Dels kan klamydia leda till framtida svårigheter att bli med barn. Dels finns risk att klamydian kan bli resistent mot penicillin, på samma sätt som har skett med gonorré. Framför allt är klamydiaepidemin oroväckande genom att den avslöjar ett sexuellt risktagande bland ungdomar, med oskyddat sex och flera partners. Detta kan visa sig bli ödesdigert om HIV-smitta kommer in i ungdomsgrupperna.
Screening kan säkert vara ett sätt att få bukt med smittspridningen. Jag hoppas dock att Socialstyrelsen gör noggranna övervägningar innan de sätter ett sådant projekt i sjön. Hur har man tänkt gå tillväga, för att inte ge fel signaler till de unga?
En risktagande ungdom som just genomgått en screeningundersökning, utan att klamydia kunnat påvisas, kan fyllas av en orealistisk känsla av att vara oemottaglig för smitta. Det kan fresta till fortsatt och rent av ökat riskbeteende.
Man ska inte förbise den stora skara skötsamma ungdomar, som antingen är avhållsamma i väntan på "den rätte" eller konsekvent använder kondom. Skulle de uppfatta en kallelse till en klamydiascreening som att myndigheterna förutsätter och rent av förväntar sig ett omoget beteende? Att man är onormal om man inte utsätter sig för ett sexuellt risktagande beteende? Trots de goda ambitionerna kan då screeningen upplevas som en kränkning.
Nej, jag vidhåller den inställning som jag tidigare hävdat: Det viktigaste sättet att få bukt med klamydiaepidemin är att unga lär sig visa respekt och ta ansvar för sig själv och sin partner. Kondom måste återigen bli en självklarhet - oskyddat sex med tillfälliga partners något otänkbart.
ABC-metoden, som visat sig vara framgångsrik i Afrika, kan mycket väl fungera även i Sverige: Abstain (avhållsamhet i väntan på den rätte), Be faithful (trohet inom ett fast förhållande), Condomize (använd annars kondom).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar