fredag 12 juni 2009

Svältkur på Västerviks sjukhus

För några timmar sedan blev jag uppringd av en person, vars mor just kommit hem från Västerviks sjukhus. Den (i en annan åkomma) sjuka modern lider även av svår födoämnesallergi, vilket det inte fanns någon som helst beredskap för på sjukhuset. Denna akut sjuka dam förväntades ringa och beställa specialkost dagen innan hon insjuknade!

Eftersom hon nu inte hade förutsett att hon skulle bli sjuk, så fick hon klara sig på vad huset förmådde. Och vad sägs om följande meny:

  • I avsaknad av låglaktosmjölk fick hon och en olyckssyster dela på ett filmjölkspaket, som fördelades över dygnet i 1,5 dl-portioner.
  • Till frukost gröt kokt på ½ dl havregryn. Utan salt, socker eller mjölk.
  • Första dagens middag var fisk - ej genomstekt.
  • Andra dagens middag var kyckling - rosa i mitten.
  • Grönsakerna för denna allergiker skulle ha varit välkokta, men var råa och kunde inte ätas.
  • Potatisen var inte genomkokt, utan så hård i mitten att bara det yttersta gick att äta.

När hon kom hem sa hon till dottern att hon nu fått uppleva vad hunger betydde. Det fanns andra patienter vilkas anhöriga hade med kylväskor med mat till sina sjuka, för att de skulle slippa eller få ett välbehövligt komplement till den usla sjukhuskosten!

- Det är ju som i Afrika! utbrast min dotter, när jag återberättade samtalet för henne. Med den skillnaden att på vårt sjukhus i Afrika finns inget kök, utan det ingår i premisserna att anhöriga ska stå för maten till dem som är inlagda för vård.

Inte kan det vara resursbrist som gör att maten är så bedrövlig på Västerviks sjukhus. Det måste vara en kombination av dålig planering och dålig ordning på sjukhuset. Maten köper landstinget från Västerviks kommun. Varför är den inte färdigberedd? Har man missat det momentet vid tillagningen på sjukhuset? Och varför har man inte ett förråd med specialkoster för akut inlagda patienter?

Frågan är egentligen för allvarlig att raljera med. Annars hade man kunnat spekulera i om landstingsledningen vill spara pengar genom att servera halvrå mat. Vinsten skulle bli dubbel: lägre energikostnader och kortare vårdtider - för patienterna skulle begära att bli utskrivna så snart som möjligt!
Man behöver inte vara sjuksköterska för att veta att väl sammansatt kost är en del av läkeprocessen. Svält motverkar läkningen.
Jag rekommenderade damen som ringde att kontakta hälso- och sjukvårdsansvarigt landstingsråd Lena Segerberg (S). Själv ska jag ta upp frågan med de ansvariga tjänstemännen, när jag träffar dem i samband med landstingsfullmäktige i nästa vecka. I ett landsting med ambitionen att vara bäst i landet i alla avseenden är detta ett mycket angeläget förbättringsområde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar