tisdag 17 mars 2009

Prioritera barn- och ungdomspsykiatrin även fysiskt!

Alliansen i Landstinget i Kalmar län presenterade nyligen en rapport om barns hälsa och ohälsa. Vi har där angett ambitionsnivån att vårt landsting ska utvecklas till att vara ledande i Sverige när det gäller barnfrågor.

Efter gårdagens besök på BUP-kliniken (barn- och ungdomspsykiatrin) i Kalmar konstaterar jag att det finns mycket kvar att göra. Lokalerna är under all kritik. Under i rent fysisk bemärkelse, eftersom en stor del av verksamheten bedrivs under jord, i skyddsrum och dåligt ventilerade lokaler, som emellanåt hemsöks av råttor. Ja, riktiga, stora råttor, inte små söta möss eller sorkar.

Flera av lokalerna ovan jord är i och för sig ljusa och trivsamma, men saknar fönster ut mot den vackra parken. Ljusinsläppet kommer istället genom atriumfönster i taket.

I Vimmerby bygger vi om gymnasiet för drygt 100 miljoner kronor, bland annat för att slippa ifrån de skyddsrum där skolans matbespisning fanns. Arbetsmiljöverket tillät inte stadigvarande verksamhet i källarutrymmen.

Men våra sköraste barn, de med psykiatriska besvär, dem kan man tydligen vårda, behandla och undervisa under jord!

Det är ett skrämmande och fullständigt föråldrat synsätt som avslöjar sig. Man häpnar över att inte landstingsledningen har gett BUP:s lokalproblem högsta prioritet när om- och nybyggnationer för över en miljard kronor planeras i landstinget. Istället tvingas man nu söka ersättningslokaler på stan.

Mer betyder alltså inte de psykiskt sjuka barnen för den nuvarande, socialistiska landstingsledningen. Andra patientgrupper har helt krasst prioriterats högre. Bevare mig för ett sådant synsätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar