tisdag 31 mars 2009

Ojämlik hjärtsjukvård - vad gör majoriteten?

För några veckor sedan uppmärksammade Hjärt- och Lungfonden att kvinnor underbehandlas när det gäller hjärtsjukvård. Landstinget i Kalmar Län hörde till de landsting där olikheterna är som störst. I samtliga kontrollerade behandlingsformer fick kvinnor stå tillbaka i förhållande till män.

Under förra mandatperioden startade den dåvarande Alliansmajoriteten ett projekt för jämställd vård. Den nuvarande majoriteten avslutade projektet. Istället skulle utvecklingen följas genom indexmätningar.

Genom Socialstyrelsens rapport om hjärtsjukvården, som presenterades på tisdagen, har vi alltså ytterligare ett index som konstaterar samma ojämlikhet i hjärtsjukvården. Men vad hjälper det, när det inte finns någon organisation eller plan för hur man ska komma tillrätta med problemet? Hur många indexmätningar behövs för att majoriteten ska komma till skott?

I ett svar på min insändare svarade Ann Hellenborg (MP) och Lena Segerberg (S) att landstingsmajoriteten har flera projekt på gång för att förbättra jämställdheten i vården. Jag har försökt ta reda på vilka projekt som pågår inom landstinget, som syftar till att rätta till ojämlikheter i vården, men inte lyckats.

Trettio miljoner kronor av det överskott som landstinget åstadkom under Allianspartiernas ledning har avsatts för forskning och utvecklingsprojekt.

Hur många av dessa trettio miljoner går till projekt för att kvinnor ska få likvärdig behandling som den som män får?
Vilka diagnosgrupper har man riktat in sig på?
Vilka personalkategorier är engagerade?

Finns något svar att få på dessa frågor från de båda ansvariga landstingsråden?

Gudrun Brunegård
Kristdemokratisk landstingsledamot
Vimmerby

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar