fredag 25 mars 2011

Otydligt ledar(s)kap, Anders H!

Sjukhuschefen i Oskarshamn, Bibi Hidén, inbjöd häromdagen tjänstemän och politiker till en omvärldsanalys för Oskarshamns sjukhus. Orsaken är att hon efter ett år på posten upplever sjukhusets uppdrag otydligt, vilket hon uttrycker i tidningsintervjuer i Nyheterna och Oskarshamns-Tidningen (ej i nätupplagan). Med hjälp av Kairos Future och de inbjudna deltagarna ville nu Bibi få till stånd en tydligare uppdragsformulering för sjukhuset.

För mig framstår detta som ett totalt underkännande av den politiska majoritet som styr landstinget. För just när det gäller Oskarshamns sjukhus finns det de facto en ovanligt tydlig beskrivning av vilken verksamhet som ska bedrivas, med detaljbeslut om tider och arbetsfördelning, ända sedan november 2003.

Det beslutet och den tydligheten hänvisar också landstingsstyrelsens ordförande Anders Henriksson (S) till i Nyheterna idag. Problemet är bara att han låtit verkligheten glida iväg och inte följt upp, vare sig med att peka med hela handen att beslutet ska följas till punkt och pricka, eller med att justera tidigare beslut för att ge bättre följsamhet i en föränderlig värld.

Det är ju du, Anders, som har ansvaret för att alla - både patienter, sjukhusledning och personal vid både Oskarshamns sjukhus och övriga vårdinrättningar i länet - ska veta vad som gäller! Genom att du och din röd-gröna majoritet har glidit undan och flytt ansvaret har den här situationen uppstått!

Är det bevis på politiskt ledarskap att låta verksamheten själv beskriva sitt uppdrag?

Nej, Anders, nu är det dags att kliva ut ur otydlighetens skuggor och visa hur du vill utveckla Oskarshamns sjukhus, för att skapa långsiktig trygghet för mellanlänets befolkning och god service och kvalitet för hela länet.

fredag 18 mars 2011

Om samarbete

En intensiv diskussion har brutit ut i Vimmerby. Själva sakfrågan gäller kommunens ekonomi och hur man kan lägga upp besparingar för att ta greppet om ekonomin.

Kristdemokraternas representant i kommunstyrelsen kunde inte vara med på förra veckans möte, men hade presenterat ett förslag som alternativ till det som hade diskuterats internt i Alliansen. Hans förslag undantog ingen nämnd från effektivisering, men fördelade kostnadsminskningarna framför allt på de "hårda" områdena, för att inte drabba de mest utsatta grupperna; barn, gamla, funktionshindrade och andra redan utsatta. Sammantaget omfattade detta KD-förslag större besparingar än det som figurerat inför KS.

Döm om vår förvåning och bestörtning i den kristdemokratiska gruppen, när vi fick läsa i tidningen att KS valt att fördubbla sparet på socialnämnden och tredubbla det på omsorgsnämnden. Läs gärna mer i vårt pressmeddelande på Kristdemokraterna i Vimmerbys hemsida!

Vimmerby Tidning skildrar vår presskonferens i torsdagstidningen och idag kommer kommunalrådets reaktion. Kommunstyrelsens ordförande bör kanske påminna sig om att så länge han inte har egen majoritet, så bör han lyssna in alla i majoriteten. Det är skillnad på att driva företag och att bygga demokrati.

torsdag 17 mars 2011

Kvalitetssäkra sjuksköterskeutbildningens praktiska del!

Jag har skrivit följande motion till Kristdemokraternas riksting. Den har uppmärksammats i bl a Västerviks-Tidningen och Dagens sjuksköterska.

För ett antal år sedan gjordes grundutbildningen för sjuksköterskor om, för att bättre motsvara de akademiska kraven inom EU. För att kunna inrymma tillräckligt många akademiska poäng krymptes tiden för praktik kraftigt. Innehållet i de praktikperioder som finns kvar varierar mellan de olika vårdinrättningar där den praktiska utbildningen utförs. Det medför att många arbetsgivare gör bedömningen att många sjuksköterskor, trots fullgjort utbildning och erhållen legitimation, saknar grundläggande färdigheter och rutin från kliniskt arbete.

En del arbetsgivare löser detta genom att själv anordna en form av interutbildning för nyutexaminerade sjuksköterskor, med några månaders praktik under handledning på olika kliniker. Först därefter bedömer man sjuksköterskan kompetent att klara av arbete på egen hand, utan stöd från erfarna kollegor.

Denna obalans behöver rättas till.

Det kan knappast ha varit avsikten att förändra en yrkesutbildning på ett sätt så att en nyutexaminerad sjuksköterska är fulländad i att skriva rapporter och göra vetenskapligt upplagda studier, men inte kan sätta nål eller kateter. Båda den akademiska och den praktiska delen är viktiga, för att det dagliga arbetet ska kunna utföras.

Inte heller är det rimligt att en utbildning som leder fram till en yrkesskyddad titel med legitimation inte garanterar att den legitimerade yrkesutövaren innehar för yrket grundläggande färdigheter.

Med hänvisning till ovanstående föreslår jag rikstinget besluta ge partistyrelsen i uppdrag

att i riksdag och regering verka för en kvalitetssäkring av sjuksköterskeutbild-
ningarnas praktiska del, så att en legitimerad sjuksköterska på grundnivå besitter
vissa specificerade färdigheter, för att kunna bedriva självständigt arbete.

Vimmerby den 15 februari 2011

Gudrun Brunegård

Kvotering eller fritt val i föräldraförsäkringen?

Frihet och valfrihet är hyllade ord med stort symbolvärde. Ordet kvotering väcker hos många motsatta känslor.

Jag hör till dem som tycker att familjer (oavsett hur de ser ut - även en ensamförälder med barn är en familj) ska få större makt att själva bestämma hur de ska ha det med föräldraledigheten och barnomsorgen. Jag tror att de flesta föräldrar är kapabla att se vad som passar just deras förhållanden allra bäst.

Utifrån denna grundsyn skulle det egentligen inte behöva finnas några kvoteringsregler alls, för hur många månader av föräldraförsäkringen som ska utnyttjas av den ena eller den andre föräldern.

Men barn behöver båda sina föräldrar. Ärligt talat har många mammor haft väldigt svårt att släppa ifrån sig av föräldraledigheten, även om det funnits möjlighet att överlåta dagar till pappan i minst trettio år. Tack vare att en viss tid är specifikt knuten till pappan har många pappor upptäckt tjusningen med att få vara med sina barn hela dagarna. Arbetsgivarna har fått förståelse för att även pappor behöver vara lediga för att få vardagsgemenskap med sina barn.

Ja, jag vet att det finns grupper som har svårt att ta ut sina pappadagar. Men det gäller i lika hög grad vissa kvinnliga egenföretagare etc. I de allra flesta fall kan man lösa det. Det är inget tvång att ta ut de två månaderna i följd. Det går alldeles utmärkt att exempelvis ta ut en dag i veckan eller i flera kortare omgångar fördelat över flera år.

Men jag tycker att det därmed får vara nog med politisk klåfingrighet. Låt det räcka med två månader. Ingen mer tvångsfördelning! Låt föräldrarna själva bestämma över resten av tiden!

Tyvärr finns en del schablonbilder om Kristdemokraterna. Ofta målas partiet upp som bakåtsträvare som vill binda kvinnan vid hemmet. Att i det läget föreslå att även de nuvarande två pappamånaderna skulle tas bort skulle tyvärr kunna ge onödig ammuntion till våra kritiker.

Det finns strider som är onödiga att ge sig in i, hur ädelt syftet än må vara. Jag gör den realistiska bedömningen att pappamånaderna är så väl inarbetade att de bör få ligga kvar även framdeles.

Ungefär dessa åsikter framför Monica Bengtsson, Chatrine Pålsson Ahlgren och jag i en debattartikel i Barometern-OT på Internationella Kvinnodagen den 8 mars. Ebba Busch argumenterar det ger en felaktig bild av jämställdhet att släppa all kvotering av föräldraförsäkringen, vilket vi besvarar i en slutreplik.

tisdag 15 mars 2011

Vad kan Finland om sex och samlevnad som vi missat?

Klamydialäget och antalet aborter speglar hur väl vi lyckas med sex- och samlevnadsundervisning och preventivmedelsrådgivning för trygg och säker sexualitet.

När arbetet med att revidera landstingets handlingsplan för sexuell hälsa redovisades för landstingets arbetsutskott idag, fick vi se de välbekanta staplarna, men den här gången i förhållande till våra grannländer Danmark och Finland. För både Sverige och Danmark är det en i stort sett ständigt ökande trend, där Danmark ligger något högre än Sverige.

Det anmärkningsvärda är att Finland konstant håller sig på en jämn, avsevärt lägre nivå. Enligt föredragande tjänsteman är det sex- och samlevnadsundervisningen som skiljer sig mellan länderna. När man ändrade på undervisningen i Finland, eller slutade med den, så steg omedelbart både klamydia- och abortsiffrorna.

Det finns tydligen mycket att hämta från vårt grannland i öster. Redan tidigare har vi förundrats över hur de finska eleverna förbättrat sina skolresultat. Nu visar de framfötterna även på sex- och samlevnadsundervisningens område.

Det verkar vara hög tid att kontakta Finland för att höra vad de gör och hur de lägger upp undervisningen för att hålla klamydiaspridningen under kontroll!

måndag 7 mars 2011

Röda stenar i glashus om högkostnadsskydd

Anders Henriksson (S) och andra ledande socialdemokrater har sorgligt kort minne och kastar sten i glashus, när de går i spinn över påståenden i media att högkostnadsskyddet ska höjas.

Bakgrunden till utspelen från en rad sossar i länet är en artikel i Svenska Dagbladet, som kan tolkas som att regeringen kommer att höja högkostnadsskyddet för läkemedel. Socialminister Göran Hägglund (KD) försäkrar att något sådant förslag inte finns.

De upprörda företrädarna för landstingsmajoriteten har redan förträngt att de själva för bara något år sedan genomdrev kraftiga avgiftshöjningar, som gjorde vårt landsting till landets dyraste att bo i när man är sjuk. I vissa fall höjdes avgifterna med 100 procent. Detta var ett dråpslag mot många patienter, som inte såg sig ha råd att ersätta utslitna hjälpmedel.

Samtidigt försvarade sig Anders Henriksson & Co med att de som ofta behöver söka sjukvård skulle komma upp i högkostnadsskydd ganska snabbt. Deras slutsats var alltså att man därför kunde leva med att ha dragit på sig Sveriges högsta avgifter.

Vi kristdemokrater och många med oss protesterade högljutt. Vi menade att några avgiftshöjningar inte skulle genomföras utan att först förvissa sig om att det inte skulle slå orimligt hårt mot enskilda personer och redan utsatta patientgrupper. Vi såg också en uppenbar risk att avgiftshöjningen inte skulle ge så mycket reda pengar till landstingets kassa, just eftersom man kommer upp i högkostnadsskyddet än snabbare om avgifterna är höga. I så fall skulle ju sossarnas avgiftshöjning bli ett slag i luften.

Med facit i hand kan man se att Anders Henrikssons panikbeslut om höjda avgifter för vård och hjälpmedel var helt onödigt. Landstinget i Kalmar län har uppvisat kolossala överskott sedan avgiftshöjningen trädde i kraft den 1 augusti 2009: Plus 122 miljoner kronor 2009 och ett överskott på 226 miljoner kronor 2010.

Den som lägger på nya kostnader på enskilda sjuka och svaga patienter det är alltså Anders Henriksson, för att öka på landstingets plussiffror. Hyckleri tycker Christer Jonsson och Sebastian Hallén.

Tappert försök till "anfall är bästa försvar-taktik" från sossehåll, men när man kastar sten i glashus, då klirrar det rätt rejält.

söndag 6 mars 2011

Sjukvårdssamarbete kring spetskompetens i sydost

I mina besök på länets sjukvårdsinrättningar var turen häromdagen kommen till Länssjukhuset i Kalmar. Även den här gången hade jag sällskap av min företrädare som landstingsråd för Kristdemokraterna, riksdagsledamoten Anders Andersson.

Syftet med besöken är dels en allmän uppdatering för att hålla sig à jour med utvecklingen, men alldeles speciellt med anledning av den högaktuella regiondiskussionen.

Anders Andersson konstaterade att vi under hans tid som landstingsstyrelsens ordförande fattade de inledande besluten för att rusta länets tre sjukhus inför en kommande regionbildning. Nu gäller det att förvissa sig om att sjukhusens innehåll håller högsta tänkbara konkurrenskraft för framtiden.

Vid vårt möte med kirurgklinikens ledning tog vi del av det samarbete som finns mellan de tre sjukhusen i Kalmar, Växjö och Karlskrona. Alla tre är belägna på behörigt avstånd från universitetsklinikerna i Lund respektive Linköping. Jag tror att det är rätt väg att ta vara på den spetskompetens som finns på vart och ett av sjukhusen och vidareutveckla den.

Min uppfattning är att ett stärkt sjukvårdssamarbete i det sydöstra hörnet av vårt land gynnar befolkningen oavsett hur de framtida gränserna kommer att dras.

Oskarshamns sjukhus viktigt – också i ny region



I förra veckan gjorde jag ett besök på Oskarshamns sjukhus tillsammans med riksdagsledamoten Anders Andersson (KD) och de båda företrädarna för mellanlänet, Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Klaus Leidecker (KD). Vi träffade bland annat sjukhuschefen Bibi Hidén.

Oskarshamns sjukhus är en viktig trygghet för mellanlänets befolkning och Kristdemokraterna har i alla år arbetat för att sjukhuset ska ha goda förutsättningar att verka. Därför vill vi närmare sätta oss in i vilka särskilda utmaningar som finns för sjukhuset inför en annalkande regionbildning.

När vi nu går in i en diskussion om nya regioner vill jag markera den betydelse och resurs som Oskarshamns sjukhus utgör för ett nytt Östra Götaland, inte minst genom sin strategiska placering nära några av länets största industrier, däribland ett av landets kärnkraftverk.



För framtiden kommer det bli än mer viktigt att vara unik, bäst i klassen och därmed svår att konkurrera ut. Genom den väl etablerade verksamheten med planerad ortopedi och kirurgi har man redan visat att det är möjligt att vara en resurs för länet som helhet.

torsdag 3 mars 2011

KD-framgång gör flyktingpolitiken mänskligare

Kristdemokraterna har nått stor framgång i flyktingpolitiken. Hela regeringen står nu bakom förbättringar i en för oss viktig solidaritetsfråga. Dessutom har Miljöpartiet ställt sig bakom denna överenskommelse.

Rätt till subventionerad hälso- och sjukvård för gömda och papperslösa
Vi når framgång vad gäller hälso- och sjukvård för papperslösa och gömda. Rätten till hälso- och sjukvård ska utvidgas för grupper som idag saknar tillgång till subventionerad hälso- och sjukvård. Detta var ett av Kristdemokraternas vallöften för ett mänskligare Sverige.

Sverige har tidigare kritiserats för hur vi hanterar just vårdfrågorna för papperslösa. De som arbetar i vården tvingats avgöra själva om de ska ge vården. Flera landsting i landet har redan skapat egna regelverk för hur de hanterar de papperslösa. Dit hör Landstinget i Kalmar län, efter skärpta formuleringar från Alliansen i höstas.

Rätt till skolgång
Vi når också framgång i frågan om att alla barn som finns i Sverige ska ha rätt att gå i skolan under trygga former. Överenskommelsen innebär att rätten till skolgång för barn som vistas i Sverige utan tillstånd ska utökas. Också detta var ett av Kristdemokraternas vallöften.

Även när det gäller apatiska barn finns det en överenskommelse att utreda hur lagen har tillämpats och vid behov ändra den, om det visar sig att grupper hamnat utanför det undantag som gällde "synnerligen ömmande skäl".

Dessutom inrättas en fjärde migrationsdomstol för att korta ned handläggningstiderna, en viktig fråga för att göra asylprocessen mänskligare.

Detta är ett välkommet vårtecken! Utan Kristdemokraterna i regeringen hade inte denna överenskommelse kommit till stånd. Vi har varit pådrivande för en mänskligare flyktingpolitik. Och överenskommelsen blir starkare genom att även Miljöpartiet slutit upp kring den.
Nu väntar jag och många med mig på nästa steg, att sätta stopp för tvångsavvisningar till Irak och andra områden där de utvisade löper stora risker.

Flera medier uppmärksammar överenskommelsen, t ex SVT, , DN, Aftonbladet och Expressen.

Läs mer om överenskommelsen på Kristdemokraternas hemsida!